Fietsbrug Oegstgeest

Bouw van de fietsbrug officieel van start

26 maart '18

Donderdag 8 maart is de bouw van de fietsbrug tussen Oegstgeest aan de Rijn en ‘t Duyfrak gestart. Een mooi moment, want de Navigator - officieel de Joop van der Reijden-brug - verbindt straks de nieuwbouwwijken. De brug over de Oude Rijn is naar verwachting in november 2018 klaar. Je bent dan zo aan de overkant. Wat een aanwinst!

Onthulling bouwbord

De start bouw werd gevierd op de plek waar de rivier straks wordt ‘overbrugd’. Leden van de provincie, gemeente, de architect, omwonenden en andere genodigden kwamen samen in de tent op de bouwlocatie. Onder het genot van een gebakje en koffie werden er speeches gegeven. Daarna volgde de officiële handeling, waarbij het bouwbord onthuld werd.

Onthulling bouwbord

Twee wijken met elkaar verbonden

Jan Nieuwenhuis, wethouder van de gemeente Oegstgeest, is erg blij met de komst van de brug: “De brug over de Oude Rijn verbindt twee wijken elkaar. Het wordt een belangrijke route en maakt dat inwoners van de gemeente Oegstgeest en Katwijk veel sneller naar de overkant zijn. Ik vind het een bijzonder ontwerp qua design en constructie.” 

Prijsvraag voor het beste ontwerp

De provincie betaalt de brug en de gemeentes Oegstgeest en Katwijk zijn verantwoordelijk voor de realisatie. Daarbij zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor het beste ontwerp. Het gekozen ontwerp van Architect Sybren van Breda is slank en heeft een opvallend design.

Belangstellenden fietsbrug

Architect Sybren over zijn ontwerp

Architect Sybren van Breda: “We hebben voor een horizontale versie gekozen. De overspanning is groot én de brug komt in een bocht van de rivier Oude Rijn. Hier kan het behoorlijk waaien door de invloeden van de zee. Een brug die horizontaal opent, is minder kwetsbaar voor de wind. De grote pijler zorgt voor evenwicht. Leuk detail is het kompas dat in het wegdek is getekend rond de pijler. Hiermee refereren we aan de scheepvaart in het gebied. De brug is degelijk, duurzaam en gaat wel 100 jaar mee.”

>> Lees verder over het ontwerp van de fietsbrug

Je bent straks in een paar minuten op het Sportpark

De brug komt ter hoogte van het Rustenburgerpad in Oegstgeest aan de Rijn en Sportpark ’t Duyfrak in Valkenburg. Je hoeft niet meer om te fietsen of het pontje te nemen om aan de overkant van de Oude Rijn te komen. Je steekt de brug over en je bent er. ‘Even’ naar het Valkenburgse Meer of Sportpark ‘t Duyfrak, dat is de toekomst.

Wil jij hier ook wonen? Bekijk het woningaanbod
Meer weten over de fietsbrug? Toelichting Sybren van Breda