Architect van het Eiland van Oegstgeest vindt inspiratie in Amerika

11 september '20

Walter Zeinstra van Zeinstra Veerbeek Architecten maakte het ontwerp voor het Eiland van Oegstgeest. Daar werd hij voor gevraagd, omdat zijn ontwerp van ParkSingel in Oegstgeest aan de Rijn zo in de smaak viel bij gemeente, ontwikkelaar, bewoners én voorbijgangers.

“Op een mooie voorjaarsdag fietste ik met mijn vrouw naar ParkSingel om samen het resultaat te bekijken. We stopten op de brug waar iemand naar de woningen stond te kijken. Die begon spontaan te vertellen hoe mooi hij de huizen vond. Dat zijn leuke dingen”, vertelt Walter.

image alt

Eigen en toch passend bij wat al bestaat

Van deze anekdote maken we de stap naar het eiland. Wat inspireerde Walter om tot deze vormgeving en kleurstelling te komen? “Omdat het Eiland van Oegstgeest praktisch aan ParkSingel grenst, wilden we op enige manier aansluiting vinden. Daarbij moest het eiland een heel eigen identiteit en karakter krijgen. Een interessante zoektocht, waarbij ik de oplossing vond aan de oostkust van Amerika.”

“Schuin boven Long Island ligt Martha´s Vineyard. Hier vind je een prachtige compilatie van woningen met grijstinten, hout, witte kozijnen, lichte gevels en zwarte daken. Ik zag voor me hoe deze kleuren en materiaalsoorten mooi zouden passen bij het water en groen van het Eiland van Oegstgeest.”

image alt

Link met ParkSingel

“ParkSingel heeft een meer stedelijk karakter door de kleurstelling en plek van de woningen. Op dit eiland wilde ik meer licht en lucht. Door de hoofdvormen van de woningen hetzelfde te houden en een aantal elementen terug te laten komen, sluit het plan mooi aan. De woningen op het eiland hebben ook die bijzondere makelaars in de nok van de gevel, veranda’s, klosjes onder de goot, houtaccenten in de gevel en steile kappen.”

Volop variatie en toch een sterke eenheid

Het Eiland van Oegstgeest straalt een sterke eenheid uit, maar als je straks rondloopt, zie je dat er volop variatie is door de rijke details en het type huizen. Daarbij hebben de huizen een wisselende oriëntatie door de ligging aan de Oude Rijn, Binnenrijn of in het hart van het eiland.

Walter: “De 2 onder 1 kapwoningen heb ik in 3 varianten uitgewerkt en de vrijstaande woning is er in 2 types, zodat belangstellenden echt wat te kiezen hebben. Ik kan niet wachten om hier straks ook een rondje te maken en de reacties van bewoners te horen. Woningen ontwerpen waar de eigenaren trots op zijn en voorbijgangers even voor stoppen, is één van de mooie dingen aan mijn vak.”

Wil je de woningen zien die Walter ontworpen heeft? Bekijk hier het aanbod. En vergeet je niet aan te melden als je op de hoogte gehouden wilt worden.

walter zeinstra
schets vrijstaande
schets
  Bekijk het woningaanbod
  Naar het nieuwsoverzicht