Meerwerk nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht. En nu? Goed nieuws: je kunt nu direct verder met het samenstellen van jouw eigen woning. Helemaal naar eigen wens! Denk hierbij niet alleen aan een uitbouw of dakkapel, maar ook aan bijvoorbeeld een extra kamer op zolder. Of bepaal waar je de lichtpunten en stopcontacten wilt hebben. Een lichtsensor op je toilet of dimmers in de woonkamer. Op deze pagina lees je er alles over.

Maak je meerwerk wensen inzichtelijk

Als je al eerder een nieuwbouwwoning hebt gekocht, weet je dat er heel veel mogelijk is. Als dit jouw eerste nieuwbouwwoning is, maak dan voor jezelf snel inzichtelijk wat je precies wilt en wat de kosten daarvan zijn. De kosten voor meerwerk kun je namelijk laten meefinancieren in je hypotheek.

En hoe zit het met minderwerk?

Wil je juist dat de aannemer minder werk verricht dan in de oorspronkelijke plannen staat genoemd? Wil je bijvoorbeeld de keuken niet laten plaatsen, omdat je zelf die ene speciale keuken op het oog hebt? Dan noemen we dat 'minderwerk'. Verricht de aannemer minder werk, dan betaal je natuurlijk ook minder. Hoeveel je precies bespaart? Dat staat in het minderwerk overzicht dat de aannemer samenstelt. Dit overzicht ontvang je van jouw contactpersoon bij de aannemer: de kopersbegeleider.

image alt

Aannemer

De aannemer die jouw nieuwbouwwoning bouwt, doet dat volgens een bepaald bouwplan. Per bouwnummer biedt de aannemer opties aan om de woning uit te breiden of de indeling aan te passen. Dit zijn opties waar vaak voor wordt gekozen, denk aan een uitbouw of een dakkapel. Ze staan beschreven op een meer-/minderwerklijst en zijn uitgetekend op plattegronden. Dit noemen we de optieplattegronden. Zowel de optieplattegronden als de meer-/minderwerklijsten maken het je extra makkelijk. Buiten die uitgewerkte opties zijn er vaak ook nog andere mogelijkheden.

image alt

Kopersbegeleider

De aannemer die jouw woning bouwt, koppelt je aan een kopersbegeleider en zoals het woord al aangeeft: hij of zij begeleidt je door het hele proces van meer- en minderwerk. Een kopersbegeleider weet precies wat er mogelijk is en helpt je bij het maken van je keuzes. Je hebt dan tot de (zogeheten) sluitingsdatum van het meer- en minderwerk de tijd om jouw keuzes door te geven. Daarna gaat de aannemer de benodigde materialen bestellen en de werkzaamheden inplannen.

image alt

Meerwerk financieren

De kosten voor meerwerk komen boven op de koop-/aanneemsom van de woning die je hebt gekocht en kun je mee financieren in je hypotheek. Jouw hypotheekadviseur kan je er alles over vertellen. Wil je meer weten over het financieren van je woning? Je leest het op de servicepagina Financiering.

Wel doen

  • Denk verder dan de 'standaard' meerwerk opties zoals bijvoorbeeld dimmers of buitenkranen. Misschien wil je wel leidingwerk laten omleggen of wil je graag een extra slaapkamer of een grotere berging. Overleg dit met je kopersadviseur en vraag meteen naar de deadline voor het doorgeven van je wensen.
  • Teken je meubels vast in, zodat je je lichtpunten kunt bepalen. Of gebruik een van de vele interieurontwerp apps die er zijn.
  • Haak je hypotheekadviseur tijdig aan.
  • Houd goed contact met je kopersbegeleider.
  • Schakel een interieurstylist of binnenhuisarchitect als je moeite hebt met het inrichten van je woning op basis van een plattegrond.

Niet doen

  • Wacht niet te lang met je inlezen op de meer-/minderwerk mogelijkheden.
  • Verwachten dat alles mogelijk is. Bij projectbouw wordt gewerkt met opties waarvoor al vergunningen zijn afgegeven en met standaarden om zo snel en foutloos mogelijk te kunnen bouwen.
Iets vragen? Neem contact op
Meer over jouw hypotheek Financiering