Architect Walter Zeinstra aan het woord

Voor ParkSingel fase 3 vroegen we Walter Zeinstra van Zeinstra Veerbeek Architecten om zich over het ontwerp te buigen. Hij vertelt wat hij heeft gedaan om de Singelvilla's, Parkrandvilla’s en vrijstaande Parkrandvilla’s de allure mee te geven die aan deze fantastische plek in Oegstgeest aan de Rijn, aan de rand van Park Landskroon en aan het water, recht doet. Walter: “Op deze plek moet echt iets heel bijzonders komen.”

Walter vertelt:

“Ik vond mijn inspiratie rondom het Wilhelminapark in het oude Oegstgeest. Door de tijdloze, romantische architectuurstijl en royale afmetingen zijn deze huizen van begin 20e eeuw nog steeds ongekend populair. De prachtige vakwerkspanten (houten delen in de gevel), rijk gedecoreerde gootklossen en consoles aan de overstekken en dakranden, erkers, veranda’s en balkons, zie je straks allemaal terug in ParkSingel fase 3. Met subtiele verschillen in de accenten van de gevels en de dakvormen heb ik variatie aangebracht in het geheel.”

Walter Zeinstra

Hedendaagse vertaling van toen

“Door de manier van bouwen en het hedendaags comfort die huizen vandaag de dag bieden, krijg je vanzelf al een eigentijdse vertaling. En het grappige is dat de huizen waar ik me door heb laten inspireren ook al een vertaling zijn van wat eerder gebouwd is. De vakwerkspanten, verfraaiing in de nok en erkers vinden hun oorsprong in Zwitserland. De welgestelden uit begin 20e eeuw kuurden in de bergen waar ze gegrepen werden door de charme van de romantische dorpen. Met de behoefte aan vernieuwing in architectuur lieten ze hun opgedane inspiratie verwerken in het ontwerp tot een Hollandse variant in metselwerk.”

Nok verfraaiing

Nok verfraaiing

Prachtige erker

Prachtige erker

Vakwerkspanten

Vakwerkspanten

Prachtig zo’n erker

“Sowieso werden er rond 1900 veel huizen gebouwd met erkers, eventueel voorzien van balkon of loggia. Mooi om te zien en ook praktisch, zo kregen licht en warmte meer ruimte om de woning binnen te komen. De Parkrandvilla’s en Vrijstaande Parkrandvilla’s aan de rand van Park Landskroon hebben een zonnige voortuin, dus hier komt een erker ook maximaal tot zijn recht. Zeker in combinatie met de openslaande deuren. Bewoners lopen straks net zo makkelijk hun voor- als achtertuin in.”

Extra hoogte, extra licht

“Een ander fraai detail aan de woningen van rond 1900 is de extra verdiepingshoogte van de begane grond. Dit zie je straks ook terug in ParkSingel fase 3. Om de verhouding van de hoge deuren en de gewenste bovenlichten optisch tot haar recht te laten komen is een vrije hoogte van zeker 3 meter nodig. Bewoners zullen de ruimte hierdoor nog rianter beleven. Daarbij kan door de bovenlichten het licht dieper het huis indringen.”

Ruimte voor vrijheid

“Een riant huis met de juiste afmetingen zorgt ervoor dat kopers vanuit de basis nog alle ruimte krijgen om hun eigen draai aan het huis te geven. En dat is zo in ParkSingel fase 3. Zo op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar ook op de 2e verdieping gaat een zee aan ruimte schuil. Dankzij de kapvorm en de dakhelling, is de volledige verdieping bruikbaar.”

Zo klopt het

“Als je karakteristieken doorvoert tot in de kleinste details, krijg je de sfeer en kwaliteit die we voor ogen hebben. Het gaat om de totaalcompositie van verhoudingen, architectuur, details en omgeving. Laten al deze componenten nou op sublieme wijze samenkomen in ParkSingel fase 3.”

Veranda
Wanneer start de verkoop van ParkSingel fase 3? Bekijk de planning
Welke woningen komen er in ParkSingel fase 3? Bekijk de prachtige villa's