De architect aan het woord

Robert Dessing van Van Manen (Architecten) is al lang bij de ontwikkeling van Oegstgeest aan de Rijn betrokken. Ook voor de appartementen en woningen van de Kop van Rhijn is zijn expertise ingeschakeld. Helder verwoordt Robert hoe hij tot dit schitterende ontwerp is gekomen, wat hem inspireerde en waar bewoners in de toekomst van kunnen genieten.

Robert Dessing

Robert vertelt:

“Eerst maakte de Kop van Rhijn onderdeel uit van Nieuw Rhijnzicht. De locatie, pal aan het water van de Oude Rijn en de Binnenrijn, is echter zo uniek dat dit plan een eigen identiteit verdient. In samenwerking met Christoph Elsaesser van West8 besloten we een statement vanaf het water te maken. Waar je in Nieuw Rhijnzicht de oude Oegstgeester architectuur terugziet, is bij de Kop van Rhijn duidelijk een andere koers gevaren."

Kom dichterbij en ontdek de rijkheid van details

“De op pakhuizen geïnspireerde huizen en appartementengebouwen ogen stoer en een tikje industrieel. Op het eerste gezicht is de vormgeving sober en robuust. Maar hoe dichterbij je komt hoe meer verfijning je ziet in detaillering. De eerste paar lagen metselwerk vanaf de begane grond zijn antracietkleurig, daarna volgt een bruin/rood gemêleerde gevelsteen. De antracietkleurige steen gebruiken we verder als detaillering boven de ramen en ook zie je deze stenen terug als horizontale ‘banden’ die door lijken te lopen in de raamstijlen. Met wisselende kapvormen en raampartijen brengen we variatie en parcellering in elk bouwblok. Zonder het geheel uit het oog te verliezen, want voor de samenhang zijn de kleuren en materialen gelijk van de woningen.”

Boothuizen
Watervilla's
Watervilla

Elk huis krijgt een eigen kwaliteit

“Het schiereiland met de Grachtenpanden Kade, Boothuizen Dok en de Watervilla’s is een prachtige plek om op te wonen. Voor ons was het wel even puzzelen hoe we de gewenste hoeveelheid huizen op zo’n manier konden inpassen dat de kwaliteiten van die specifieke locatie optimaal tot hun recht konden komen. Naar mijn idee is dat gelukt. Superleuk, want hierdoor heeft elke huis iets wat hem aantrekkelijk maakt en kunnen veel verschillende woonwensen vervuld worden in de Kop van Rhijn.”

Hoe wil jij wonen?

“Vaar je graag en heb je een eigen boot, dan zijn de Boothuizen ‘Dok’ met enorme glazen puien en terras aan de Binnenrijn geweldig. Na een dagje waterplezier vaar je zo je huis in en meer je aan. Ben je een echte zonaanbidder en wil je graag een eigen parkeerplek op eigen terrein, dan zijn extra brede watervilla’s met tuin op het zuiden aan het water van de Binnenrijn perfect. Tot slot zijn er nog de 4-laagse Grachtenpanden Kade aan de Oude Rijn die door hun zeer royale afmetingen alle ruimte laten voor bijzondere woonwensen. Van een atelier of werkruimte aan huis tot een geweldige leefkeuken, 7 slaapkamers en verzin het maar. Elke rij woningen heeft dus zijn eigen unieke (woon)kwaliteit op het eiland!”

Boot

Appartementen Kaai

“Net als de huizen op het eiland zijn de twee appartementengebouwen qua architectuur geïnspireerd op ouderwetse stoere pakhuizen. Het gebouw direct aan Oude Rijn is het hoogst met 7 woonlagen en antwoordt hiermee qua korrelgrootte op het gebouw aan de overzijde van het water. Richting de huizen van Nieuw Rhijnzicht neemt de hoogte af. Appartementengebouw Kaai aan de Binnenrijn heeft 5 woonlagen. Zodoende sluit dit mooi aan op de parkrandwoningen van Nieuw Rhijnzicht. Niet alleen het grandioze uitzicht is een groot pluspunt, ook de kleinschalige opzet van de gebouwen is erg fijn. De centrale entreehal wordt per verdieping omringd wordt maximaal vier appartementen. Met uitzondering van de bovenste woonlaag. Deze is vergeven aan twee exclusieve penthouses met maar liefst drie gunstig gelegen dakterrassen.”

Slimme oplossingen zorgen voor meer woongenot

“Christoph Elseasser (West8) en ik wilden het entreegebied naar de appartementengebouwen open en vriendelijk houden, zodat er een mooie verbinding ontstaat met het naastgelegen haventje en het omliggende water. Dat betekende dus dat het parkeren hier geen hoofdrol krijgt. Straks parkeer je je auto in de half verdiepte parkeergarage onder het gebouw. Bijkomend voordeel van deze constructie is dat de bewoners van de appartementen op de begane grond meer privacy ervaren en nog vrijer over het water uit kunnen kijken.”

Alsof het oude pakhuis tot woonhuis is omgetoverd

“Bij het ontwerp van de appartementengebouwen en de woningen op het eiland was er een spanningsveld tussen het realiseren van wooncomfort en bewaken van een bepaalde architectuurstijl. Pakhuizen zijn van origine gesloten met slechts één grote laad- en losdeur en verder wat kleine raampjes. Dit staat in contrast met de wens van woonhuizen met veel daglichttoetreding en mooi vrij uitzicht.

Ik heb dit opgelost door te spelen met de combinatie van hoge openslaande deuren, soms voorzien van luiken en Frans balkon versus volledig glazen puien die volledig open kunnen. De hoekappartementen hebben soms een schitterende erker uit staal opgetrokken met veel glas. Hiervandaan geniet je van een fantastisch panoramisch uitzicht!”

“Ik kan niet wachten om hier straks rond te lopen en het resultaat te zien. Ik ben ervan overtuigd: dit wordt heel bijzonder.”

  Lees meer over de planning
  Bekijk het woningaanbod